Blog

"De boeken neerleggen." Hoe vraag je een faillissement aan?

Als ondernemer sta je dagelijks voor uitdagingen. Soms zijn deze uitdagingen dermate groot dat de voortzetting van je onderneming niet langer haalbaar is. In dergelijke situaties kan het aanvragen van een faillissement de meest verstandige stap zijn. Bij Koraal Advocaten begrijpen we de uitdagingen waar je als ondernemer voor staat. Ilse Vranken, advocaat en curator, biedt gespecialiseerde ondersteuning bij insolventieprocedures.

In deze blog leggen we uit hoe je een faillissement kunt aanvragen en waarom het kiezen voor Koraal Advocaten de beste stap is voor jou en je onderneming.

Stap 1: Beoordeel je situatie

Voordat je een faillissement aanvraagt, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van je financiële situatie. Dit betekent dat je moet beoordelen of je bedrijf echt insolvent is, dat wil zeggen, niet in staat om zijn schulden te betalen wanneer ze opeisbaar zijn. Ilse kan je helpen deze financiële analyse uit te voeren, je opties te beoordelen en te bepalen of faillissement de meest geschikte route is.

Stap 2: Verzamel de nodige documentatie

Een faillissement aanvragen vereist een nauwkeurige voorbereiding en het verzamelen van alle relevante bedrijfsdocumentatie. Dit omvat onder andere een lijst van schuldeisers, openstaande schulden, bedrijfsactiva, en recente financiële overzichten. Met haar expertise in insolventieprocedures zal Ilse ervoor zorgen dat alle benodigde documentatie correct en volledig wordt verzameld en ingediend.

Stap 3: Het faillissement aanvragen

Het formele proces van faillissementsaanvraag gebeurt via het digitaal platform Regsol. Ilse kan dit proces namens jou begeleiden, zorg dragen voor de juiste formulering van de aanvraag en ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt.

Stap 4: Het faillissement afhandelen

Na het aanvragen van het faillissement zal de rechtbank een curator aanwijzen om de afwikkeling van het faillissement te beheren. De curator beheert het faillissement, maar is niet jouw vertrouwenspersoon. Gezien haar ervaring als curator, is Ilse uitzonderlijk goed geplaatst om deze rol wel op zich te nemen. Zij kan een efficiënte en rechtvaardige afwikkeling van je faillissement waarborgen, met respect voor zowel jouw belangen als die van schuldeisers.

Waarom kiezen voor Koraal Advocaten en Ilse Vranken?

Bij Koraal Advocaten begrijpen we dat het aanvragen van een faillissement een ingrijpende beslissing is. Onze benadering is gericht op het bieden van heldere, pragmatische adviezen en ondersteuning gedurende het gehele proces. Ilse's expertise als advocaat en curator in insolventieprocedures betekent dat zij niet alleen het juridische landschap uitstekend begrijpt, maar ook een waardevolle partner is in deze uitdagende tijden.

Het aanvragen van een faillissement is nooit een gemakkelijke beslissing, maar het kan een noodzakelijke stap zijn naar een nieuwe toekomst. Met Ilse aan je zijde, ben je verzekerd van deskundige begeleiding en ondersteuning door dit complexe proces. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we je kunnen helpen.